Fra kaos mod samling, eller fra mørket mod lyset
15.11.2016

”Det er helt sort” eller ”det er håbløst” er ord jeg ofte hører i min klinik. Specielt når vi mennesker er på vej ind i en trist tilstand, eller dybere end det - en depression, mister vi håbet om, at ting nogensinde vil ændre sig. Alt ser sort, gråt og trist ud. Livet gør forbandet ondt.

Jeg har selv for mange år siden været der – i det sorte, grå og triste hul. En mindre depression ramte mig med 110 km i timen, efter at flere livs omstændigheder gjorde, at alt pludselig ikke længere gav mening. Ubehandlet sorg over min søns død, skilsmisse, økonomiske vanskeligheder, alt var KAOS.

Men i kaos er der også en orden. Den er bare rigtig svær at se, dernede fra det sorte hul. Og det kan som terapeut være rigtig svært at formidle budskabet om, at ud af kaos kommer samling.
Ofte vil vi mennesker ikke høre om det, fordi det gør så forbandet ondt, at være i kaos eller mørket. Det eneste vi vil, og leder efter er den hurtigste vej ud.
Men sandheden er, at der ikke er nogen på denne Jord, der kan tage lidelsen fra os. Ingen terapeut eller andet medmenneske har den magt. Det eneste vi (terapeut eller andre) kan gøre er, at være der i mørket, gå ved siden af. Viste du at ordet TERAPI betyder at gå ved siden af. Viste du også, at du kun lider når dit indre verdensbillede ikke stemmer overens med det der sker - virkeligheden.

Men for andre mennesker kan det være svært, at se et andet menneske kæmpe med mørket og tristhed. Tit kan vi ikke holde det ud, vi ønsker at kunne gøre noget, som gør at den anden får det bedre – og helst hurtigt. Vi vil handle og fixe den andens kaos. Stor frustration opstår, når vi finder ud af at det ikke virker.
Eller også så vælger vi den strategi, at vi trækker os væk fra det, lader som ingen ting.  


Det ER svært at rumme kaos og mørket, både for den der er i det, og de som er rundt omkring det. Men der er kun én rigtig ting, at gøre og det er at forsøge at rumme det, gå med det og ikke i mod det. At være med det. Acceptere at sådan er det – lige nu – lad det falde fra hinanden, så ting igen kan finde sammen. Fra Kaos mod samling.

I processen er det vigtig, at du finder en, der vil være sammen med dig i alt det der er svært, en der vil gå ved siden af dig. En der ikke giver op, når du gør, en som kan tænde et lys når du slukker det, en som kan holde det lys når du taber det. Den ene kunne være en du kender, men muligheden for at slide for hårdt Jeres relation er stor. En der kender dig kan få problemer med at blive på vejen ved siden af, og komme til at hoppe op på din vej - og to på en mørk vej ser lige dårligt.

Selv valgte jeg en terapeut til at gå vejen med mig. Og jeg vil ikke stikke blår i dine øjne, men ønsker omvendt heller ikke at tage håbet fra dig, men jeg vil være ærlig og fortælle dig, at det tog over et år før jeg rigtig følte mig ude af hullet.
Et hul er noget man graver over et stykke tid, og det at fylde det igen tager også tid. Tiden læger ikke alle sår, MEN tiden indeholder nye muligheder, der kan få tingene til at falde på plads igen.

Du skal vide at uden mørke, var der intet lys og uden lys, var der intet mørke.  Lys og mørke går hånd i hånd som kaos og samling gør.
Så er du i KAOS lige nu, så TILLYKKE - samling er på vej, når du følger vejen af KAOS. Brug tid på at gå vejen og del vejen med en, som vil gå den sammen med dig.

Valget ER dit.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


   

Change your life
v/ Bjarne Dam Larsen
Paarupvej 15
5210 Odense V
telefon 53 500 588     Online Booking

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk