Eksistentiel parterapi
26.07.2016

Emnet her berører det eksistentille emne Kærlighed vs. aleneværden.

At være et par kræver følelser for hinanden, kommunikation, og accept. Følelserne kommer nemt, i starten af et forhold - lyst, begær og fascination af den anden, det bobler i blodet af os - vi er forelsket, og intet kan forstyrre os i den tilstand.

Men når hormonerne har lagt sig, og virkeligheden igen banker på - så er det nu to individer, med hver deres verdenstilblivelse, verdensbilleder og overbevisninger, som skal til at finde ud af, hvordan de nu skal leve et dejligt, godt, meningsfuldt og lykkeligt liv sammen.

Der er ofte mange ting, vi er enige om, men der dukker også ting op som vi ikke er enige om, og alt efter hvad vi har med gennem vores verdenstilblivelse, som det individ vi er, så forsøger vi at løse udfordringerne vi møder på bedste måde.

For nogle par går det fint - selv om de kommer ud af kurs, finder de en fælles forståelse/løsning/aftale, og de er videre.

Men for andre bliver det svært, at finde ud af at forene og acceptere, den andens verdensbillede, med sit eget, at forstå den andes overbevisninger, når nu man selv er overbevidst om noget andet - listen er lang, af forskellige muligheder og grunde til konflikter i et par forhold.

Men i bund og grund opstår disse konflikter, og de handlinger de måtte medføre, fordi vi ikke kommunikere, lytter og reflektere. Virkeligheden er, at din virkelighed ikke er virkeligheden, og at din partners virkelighed ikke er virkeligheden. I er to individer, der forstår og ser verden ud fra den verdenstilblivelse, i hver især har haft, gennem barndom, tidligere forhold m.m.

Kunsten i et parforhold består nu i, at kommunikere din virkelighed ud til den anden på en assertiv måde. Kunsten består i at lytte til det den anden siger, og prøve at forstå og reflektere over samspillet.

"Når du accepterer, at hvert menneske har sin egen måde at opfatte verdenen på og at denne måde har lige så meget "ret" som din, har du taget det første vigtige skridt til at kommunikere endnu mere effektivt."

Sagt på en anden måde, så er jeg overbevidst om, at hvis vi som partnere vælger at undersøge den andens virkelighed vs. vores egen, og vi vælger at sætte ord på forskelligheden, vælger at lytte, vælger at acceptere forskelligheder, og er villige til at indgå ligeværdige kompromiser, så undgår vi, at vokse fra hinanden som par. Derimod udvikler vi os som par - og individer.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


   

Change your life
v/ Bjarne Dam Larsen
Paarupvej 15
5210 Odense V
telefon 53 500 588     Online Booking

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk