Er du ikke noget værd?
01.01.2019

Eller mange af os tror, at vi ikke er noget værd, vi siger om os selv at vi har et lavt selvværd. Men er det sandt, er vi ikke alle noget værd?

Jeg vil påstå at nogen, eller noget har fået dig overbevidst om, at du ikke er noget værd. Det lille barn er ikke født med lavt selvværd. Så hvad er der sket i din verdenstilblivelse, som har givet dig dette falske selvbillede af dig selv, om end det opleves som sandt for dig.

Inden vi ser mere på lavt selvværd, så lad os lige få defineret forskellen på lavt selvværd og dårlig eller lav selvtillid.

Selvtillid er baseret på de ydre ting, din fremtoning, dine præstationer og om alt det du viser dine omgivelser. Selvtillid er det, du kan! Man kan godt have maser af selvtillid, men dårlig selvværd.
F.eks. kan du være en 5 stjernet kok (stor selvtillid) men når du få ros og anderkendelse for dit arbejde så kan du ikke modtage det, fordi du ikke føler dig værdig til ros (lavt selvværd)

Selvværd er dine indre tanker om dig selv, din selvsnak om dig selv. Din oplevelse af at have værdi, som den du er. Et dårligt selvværd er ofte grundlagt i barndommen, hvor det lille barn ikke har tolket eller følt det gjorde eller ikke gjorde, som værdsat. Den gode nyhed er, at selvværd kan udvikles hele livet.

Der findes flere definitioner på selvværd, men den som jeg synes definere bedst er defineret i 1969 af  Nathaniel Branden:

"...oplevelsen af at være kompetent til at håndtere de grundlæggende udfordringer i livet og evnen til at føle sig værdig til at være lykkelig."

Som eksistentiel psykoterapeut er det netop min oplevelse, at når klienter opsøger mig, fordi de gerne vil have mere selvværd, så har de en verdenstilblivelse med sig, som ikke har gjort dem i stand til at håndtere lives grundlæggende udfordringer, som set med eksistentielle øjne er:

1) at vi alle skal dø
2) at vi i afgørende stunder er alene
3) at vi har frihed til at vælge vores liv
4) at vi må kæmpe for at skabe mening i vores liv.

Dertil kommer troen på, følesen af, at være værdig til at være den man er. Men er det at være lykkelig, at være den man er? Ja, jeg kan ikke forklare det beder med ord end det som tegningen her viser, det er sådan jeg ser og opfatter sand lykke…

Lykke

Så hvordan kan du arbejde med at føle dig selv mere værd. Det spørgsmål stillede nogle af mine eksistentielle terapeut kollegaer da vi sidst var samlet i vores lille supervisions gruppe.

Der var mange bud men det, der var fællesnævneren var at opbygge en nærværende og anderkendende relation. At skabe et rum hvor alt er lige meget værd, og ikke mindst hvor det at være dig er tilladt og ikke kræver en modydelse.

Selv har jeg god erfaring med at kombinere samtaler og healingmassage, da det at blive berørt nærværende af et andet menneske, uden at skulle give igen, bevidst og ubevidst skaber signaler til din hjerne om, at du er set og hørt som den du er og er skabt som. Der udover i gang sætter berøring et ”hormon hav” af alle de hormoner (oxytocin, serotonin, dopamin, melatonin) som får os mennesker til at føle os godt tilpas og lykkelige.

Samtalen kan handle om de eksistentielle udfordringer du står i eller har stået i, og de valg du kan træffe eller har truffet, og ud fra hvilke værdier det er gjort. Det er med til at øge din kompetence i at leve dit liv med det, som det byder dig og har budt dig. At opdage at livet er en rutchebane, der tager dig op og ned, og at noget af turen kan du have kontrol over, men at det meste må du lære at acceptere og give slip på. At opdage det sætter dig fri.
Måske opdager du at noget af alt det du har oplevet, mærket, følt ligger i kroppen, og at din opmærksomhed (kærlige opmærksomhed) får det til at forvandle sig under healingmassagen. Læs mere om healingmassage på min hjemmeside www.changeyourlife.dk

Et lavt selvværd er ikke en kronisk tilstand, det er noget DU kan ændre, og nej det kommer ikke af sig selv. Det første du må gøre er at tage det valg, at du vil forandre det og at søge hjælp til det.

Se jeg startede denne blok med at påstå at det lille barn ikke er født med lavt selvværd* men at nogen eller noget har fået barnet til at tro på at det ikke er noget værd. Hvis du vil mærke om det er sandt for dig, så lyt til sangen herunder, skrevet og sunget af Shaina Noll. Luk gerne dine øjne og lyt nøje til ordene.

(* Der er undtagelser til denne påstand. Nogle gange er kimen til lavt selvværd allerede grundlagt i mens det lille barn ligger i livmoderen)

 

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


   

Change your life
v/ Bjarne Dam Larsen
Paarupvej 15
5210 Odense V
telefon 53 500 588     Online Booking

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk