Den svære tilgivelse
15.07.2016

Tilgivelse er nok det vi mennesker har sværeste ved, men når det lykkes er det, det mest healende for os.

Nu er der selvfølgelig ting, der er lettere end andre ting at tilgive. Det jeg her tænker på er, når mennesker kommer i min klinik og lider fordi nogen eller noget, i deres opvækst eller nutiden har gjort dem så ondt, at deres hverdag ikke fungere. Problemet vi tit støder på er, at vi i bund og grund ikke kan snakke os ud af lidelsen. Vi kan ikke bringe retfærdighed ind med tilbagevirkende kraft. Sket er sket, det er virkeligheden.

Det er så her, jeg ofte bringer ordet tilgivelse ind i samtalen, eller hypnosen (I den hypnotiske tilstand er der mindre modstand på tilgivelse) og det er så her, at det menneske der har opsøgt mig for samtale, kikker forfærdet og med mistillid på mig, og udbryder: Tilgive, aldrig i livet. 
I hypnosen bliver der tit stille, meget stille.De fleste af os forstår nemlig tilgivelse på den måde, at vi på bedste Guddommelige måde skal tilgive og forlade de synder, som noget eller nogen har forvoldt os. Nærmest som det ikke var sket.

Men tilgivelse er ikke at glemme, den tilgivelse jeg taler om er tilgivelsen af os selv. Tilgivelse af at vi har sat os selv under indflydelse af den andens gerninger, eller det noget har gjort. Ofte er den eller det, som har gjort os ondt ikke tilstede i nuet, måske er de døde, hvis det er en person, eller på anden måde ikke til stede lige nu. Måske ved de slet ikke, hvilke lidelse de har påført os. Måske er de også fuldstændig ligeglade, og uanset hvor meget vi måtte ønske det, så vil de aldrig undskylde, eller værdige det en tanke.
Sikkert er det, at vi ikke kan tvinge et andet menneske til at angre og undskylde mod deres vilje, uden at vi selv gør os til den, der gør et andet menneske ondt.

Derfor er der kun en vej, og det er at tilgive os selv for, at lade noget eller nogen påvirke vores liv, være i vores liv på den negative måde, have så meget magt i vores liv, at vi ikke kan fungere. Det er vigtigt, at det er her vi forstår, at vi kun er et offer for nogen eller noget, hvis vi tillader det. Så det du skal gøre er at tage din magt tilbage. Du vælger det, der skal have betydning i DIT liv. Du er skaberen, forfatteren af din virkelighed.

Vi kan ikke få en ny begyndelse, men vi kan begynde nu (f.eks. ved at tilgive os selv) og få en ny afslutning. 

Øvelsen du kan gøre for dig selv er:
1. At lukke dine øjne og fokuser på dit hjerte. Visualiser så noget godt, noget som fylder dit hjerte med følelsen af kærlighed. I den tilstand af noget godt, tager du nu i dine tanker kontakt til den eller det du har ladt fylde, og have magt over dig.
Sid stille et øjeblik. Sig så det, der skal siges om, hvad det har gjort ved dig, hvordan du har haft det med det den anden, eller noget har gjort.

2. Gør så hvad du kan for at forstå den eller det, der har skadet dig (det er her, det bliver rigtig svært for mange, men hold fast)
Oftest vil du finde ud af, at f.eks. personen, der har skadet dig, har gjort det for at styrke sit tomme selvværd, vinde popularitet på en usund måde. Oftest skader folk dig på grund af manglende forståelse, tolerance, frygt eller manglende selvværd. Sæt dig i personens sted. Vil du gerne være ham eller hende? Gør hvad du kan for at se verden med deres øjne. Er det noget, der har skadet dig, så prøv at se hvad det måske har lært dig. Er der en ”gave” i lorten?

3. Når du har fået sagt alt det du har brug for at sige, prøvet på bedste vis, at sætte dig ind i den andens handlinger mod dig, eller måske set ”gaven” i lorten, så forestil dig, at der mellem dig og personen eller det noget, er der et bånd. Et bånd, der blev etableret engang for lang tid siden, som stadig holder dig fanget i fortiden. Skær båndet over og se personen eller det noget svæve væk.

Gentag øvelsen flere gange, hvis det er nødvendigt. Til sidst vil du opleve, at når du tænker på det du har tilgivet, at det ikke længere fremkalder nogle negative følelser i dig. Du har lige gjort noget fantastisk for dig selv.

Du ved at du har tilgivet, når du kan tænke tilbage på den person/det noget, der tidligere påvirkede dig negativt, med neutralitet, med et smil, hvor du kan tænke, ”og hvad så, jeg er kommet videre”. Eller med andre ord kan sige til dig selv, ”og hvad så, jeg overlevede”
Når du har sluppet fortidens skader og smerte, vil du hurtigt opleve at ting, der sker i nuet, som er negative, påvirker dig mindre og meget ofte kan du tage det med et smil, fordi de negative følelser fra fortiden ikke længere har magt over dig.

Nogle gange kan det være svær at gøre det her selv. Er det, du skal tilgive rigtig tungt for dig, vil det måske være en hjælp at søge professionel hjælp, hos en terapeut. Men gør det nu, der kommer ikke et bedre tidspunkt – til at tilgive dig selv og give slip.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


   

Change your life
v/ Bjarne Dam Larsen
Paarupvej 15
5210 Odense V
telefon 53 500 588     Online Booking

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk