At opgive
01.07.2016

For nogle er det at opgive rigtig svært. Ofte bliver det at opgive betegnet som et nederlag, at vi har fejlet.

Eksistentielt set er vi ikke designet til at vælge opgivelsen – vores eksistentielle dødsangst – er i bund og grund den som har holdt og holder os i live. Vi kan kæmpe, vi kan flygte og vi kan stivne. Alt sammen forsvarsmekanismer, som gennem menneskes udvikling har holdt os i live, og grunden til at vi har overlevet som rase.

Men det er ikke den opgivelse jeg vil tale om. Det jeg vil vende med dig er den ”lille død”. Opgivelse af din indre forestilling af virkeligheden.

Jeg oplever ofte klienter hænge fast i en indre virkelighed om en person, begivenhed, situation eller hændelse som de ønsker et bestemt billede af. Dette indre billede forstyrres hele tiden af noget – virkeligheden, og lidelse og frustration opstår. Ja, jeg kender det også fra mit eget liv.

Et eksempel er par problemer. Du ville ønske at din partner forstod dig, at han eller hun var på en bestemt måde. Men virkeligheden er, at han eller hun måske ikke kan, eller vil forstå dig. At han heller hun ikke kan, eller vil være på den måde du ønsker i din indre virkelighed. Alt er prøvet, tåre, vrede, forklaringer, diskussioner, par terapi – alt har du prøvet – men virkeligheden er at intet virker.

Den sætning jeg ofte høre er: ”Det kunne blive så godt, hvis bare… ”
Det er her du må tage et valg – vil du stædigt kæmpe videre for at dit indre verdensbillede af virkeligheden skal leve videre? Eller vil du opgive din indre forestilling af din ”det kunne blive så godt, hvis bare…” virkelighed og se virkeligheden. 

Mit råd er; du må opgive …; ”hvis bare” kommer aldrig til at ske. Hvorfor? fordi der skal to til at få det til at ske … dit ønske alene ændre ikke den virkelighed.

Du må opgive, du må sige farvel, du må gennem den ”lille død” Du må give slip – let go- du må acceptere og du skal vide, at det er ok. Det er ikke forkert, flovt, skammelig eller et nederlag. Der er ikke noget, bør eller burde, i at give op.

Det er ok...

At opgive – at give op. Når du giver noget op, så lægger du det fra dig, og når du lægger noget fra dig kan der ske flere ting. Du glemmer det med tiden, hvor det var du lage det, du gav op. Hvis noget kan glemmes, er det så virkeligheden? Eller det du gav op, ser du nu i et større perspektiv, fordi du gav det fra dig og en ny virkelighed opstår for dig. Hvis en ny virkelig kan opstå, var det du gav op så virkelighed?

Den ”lille død” er, at slippe din indre opdigtet virkelighed, når du opdager, at den ikke er virkeligheden.

Luk dine øjne i 5 til 10 sekunder – alt det du oplever du ikke tænker på, er ikke virkeligt, og hvis du sidder længere og gør det ofte vil du opdage, at alt er tanker om en virkelighed, der ikke er der. Alt der er virkeligt lige nu er, at du lever. Så giv op og lev, og du vil opdage et liv uden ”hvis bare” uden lidelsen.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


   

Change your life
v/ Bjarne Dam Larsen
Paarupvej 15
5210 Odense V
telefon 53 500 588     Online Booking

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk