Læs også min anden blog

Den falske Guru
31.10.2018

Her en blog fra en ”Falsk Guru”

En veninde sendte mig linket på DR2 dokumentaren ”Kumar – den falske Guru”
Det var dog med lidt blandet følelser jeg så udsendelsen. Specielt følte jeg mig vidne til et etisk ”overgreb” på mennesker og deres tillid. Men på den anden side også meget opløftet over budskabet.

Kort fortalt handler dokumentaren om en helt almindelig mand, film instruktør, med indiske rødder, som vil bevise at alle kan blive en Guru.
Han har let ved at falde ind i rollen pga. af sine Indiske rødder, han skal blot lade håret og skægget gro, og iføre sig en rød sari, så ligner han det de fleste af os forestiller os om en Guru.

Han starter i Indien, for at ”studere” rolle modeller (andre Guruer) og begiver sig så til USA for at udføre sig eksperiment. Han opfinder sin egen vise lære han vil undervise i.

Faktisk fortæller han hele tiden de mennesker han møder og underviser, at han er en illusion, at han er falsk, at han ikke er den de tro han er, han er en del af deres illusion. Et spejl på det de ønsker at se.
Han underviser i, at det guddommelige og svarende på alle vores lidelser, og spørgsmål om livet ikke skal findes i den ydre verden, og slet ikke i en ydre Guru.

Læren er, at DU inde i dig selv er din egen Guru, du har selv svarene på din søgen. 

Udsendelsen sætter uvilkårligt spørgsmål ved det voksende udbud af alternativ og spirituelle behandlings udbud lige fra yoga til healing m.m.hvilket se med mine briller er sundt. Vi skal som klienter/brugere være kritiske i junglen af tilbud.

Hvad er det denne ”Falske Guru” beviser med sit fup nummer?

Ja, han beviser 3 ting, som jeg ser det.
For det første, at vi mennesker har brug for ”noget” der skaber mening i vores liv. For det andet at relationen mellem mennesker (også behandler og klient) er vigtigere end alt andet. For det tredje, at vi KAN skabe forandring i vores liv når vi tager ansvar for vores eget liv, når vi finder vores egen indre Guru.

Udsendelsen fik mig til at sidde og tænke over min egen profession som terapeut. Er jeg den ”Falske terapeut”? Svarret er JA, det er jeg.
Jeg er den samme illusion, jeg er ikke den I tror jeg er, hvis I altså tror jeg er noget andet end jer.
Jeg er som du er, et almindeligt menneske, jeg har ingen særlige evner, som du ikke har. Der er ikke noget af det som jeg kan, som du ikke også kunne, hvis du ville.
Det jeg tilbyder dig er en relation du kan føle dig tryg ved. Et spejl som reflekterer dig, og dine overbevisninger, som stiller de spørgsmål du kunne stille dig selv. Jeg er intet andet end en refleksion af din indre Guru. 

Den STORE forskel er, at jeg ikke er et fup nummer.
Jeg vil intet bevise ved at forestille mig noget jeg ikke er. Jeg fjerne ikke spejlet, og fortæller dig du er blevet fuppet, at du har været med i et forsøg.
Jeg spiller rollen helt ud og leger ikke med etikken omkring andres følelser - det er forskellen. Men jeg kan KUN være enig i budskabet.

Men kan desværre ikke se dokumentaren længere på DR2´s hjemmeside, men jeg har fundet en TED video hvor "Kumar" alies Vikram Gandhi fortæller om hvorfor han lavede filmen.


Det er dyrt at have fertilitets problemer. Både for den fysiske pengepung men bestemt også på det personlige plan og parforholdet. I dag kommer hvert tiende danske barn til verden ved hjælp af kunstig befrugtning. 

Lad os kigge på, hvordan i kan booste fertilitet på den billigere måde!

Hvorfor denne udvikling? 

Der kan være mange årsager til ufrugtbarhed, herunder dårlig ernæring, følelsesmæssig stress, seksuelt overførte sygdomme, skjoldbruskkirtel lidelser, candida, medicinske tilstande, spiseforstyrrelser, overdreven motion, fedme og hormonelle ubalancer. Vi bliver nødt til at anerkende årsagerne og få dem i spil for at komme så meget tilbage i balancen, at vores fertilitet kommer i topform.

Få styr på dine byggematerialer inden graviditet og undervejs!

Uanset årsagen til hormonel ubalance er næringsdensitet og eliminering af toksiner vigtige. Det er afgørende for alle, hvad enten der er hormonelle ubalancer eller ej, at øge stofskiftet, og derved hjælpe hormonproduktion ved at eliminere forskellige toksiner, der kommer ind gennem forarbejdede fødevarer. Hormonproduktionen kan let gå galt, når kroppen bliver bombarderet med ting som kunstige sødemidler, pesticider, konserveringsmidler og så videre.

Din mad er din daglige medicin

I stedet for at fokusere på, hvad der skal fjernes fra kosten, så tænk på, at ‘næring’ er målet. Især det at spise en række naturlige antiinflammatoriske fødevarer som grøntsager, frugter, græsfodret kød, vildtfanget fisk (som laks), nødder/frø (som chia-, hør- og hampfrø samt mandler og valnødder) og ikke-raffinerede olier/fedtstoffer (herunder kokosolie, olivenolie og avocado) vil være gavnligt.

Gå meget gerne efter økologiske fødevarer, da pesticider kan påvirke østrogen og andre hormoner negativ og påvirke dine fertilitetsevner.

Omega-3 kan hjælpe med at reducere inflammation, som kan fremme befrugtning og implantation. Forskning tyder også på, at en kost rig på omega-3 fedtsyrer kan hjælpe med at regulere ægløsning, forbedre ægkvaliteten og endda forsinke aldring af æggestokkene. Dog er det vigtigt at undgå fisk med højt indhold af kviksølv.

Korsblomstfamilien, som f.eks. broccoli og kål, indeholder en stærk antioxidant indol-3-carbinol, som hjælper leveren med at metabolisere østrogen, og derved støtte din fertilitet naturlig.

Kosttilskud der kan anbefales enhver, som ønsker at blive gravid:

  • En god vitamin pille, som indeholder alt hvad du behøver! Køb den her. Her finder ud også vigtige næringsstoffer som B6, B9, B12, zink, selen, magnesium og kalcium, som alle er vigtige for en sund graviditet.
  • Omega-3. Få det i form af hørfrøolie fra Nyborggard og fra fisk fra Nordic Naturals. Få gerne 3-4 gram dagligt.
  • C-vitamin. Det hjælper med at udløse ægløsning hos kvinder og kan øge sædkvaliteten hos mænd. C-vitaminrige fødevarer hjælper også din krop til at absorbere jern, der er et vigtigt næringsstof til kvinder, der ønsker at blive gravid. Få gerne 3-5 gram dagligt fordelt ud på dagen (ikke depot).
  • Ekstra D-vitamin er vigtigt for bl.a. knogler, sind og hormonsystem. Få gerne omkring 5000 IU dagligt.
  • Ekstra E-vitamin er vigtig for mange af dine hormoner og støtter det endokrine system. Få gerne 400 IU dagligt.
  • Coenzym Q10 er en antioxidant, som primært er vigtigt for dannelse af energi i mitokondrierne i alle kroppens celler. Få gerne 200 mg. dagligt

Når du er blevet gravid:
Anbefales det, at du forstætter med kosttilskudslisten ovenfor, men stopper med alt, der er udrensende. Dertil kan du tilføje jern. Det anbefales at tage 25-50 mg. dagligt fra ca. uge 10.

Infertilitet og stress
Stressniveuet i Danmark er højt, og desværre undervurderer mange den indvirkning, det har på vores helbred. Vi vil virkelig gerne understrege, hvor vigtigt det er at reducere stress for generelt godt helbred, og især hvis du forsøger at blive gravid.

Stress er lig med høje kortisolniveauer, hvilket ikke kun fører til infertilitet, men også andre fysiske og mentale problemer. Forskning har vist, at stress har en direkte indvirkning på en kvindes risiko for infertilitet.
At behandle stress delen er mit speciale. Jeg anbefaler daglig meditation og healingmassage hver 14. dag, i nogle tilfælde tantra massage. Hypnose er også en vej at gå, at få set på gamle mønstre og overbevisninger kan være med til at gøre dig mere rolig, fredfyld og let i krop og sind. 
Læs mere HER

Søvn har ligeledes en vigtig andel i at forbedre fertiliteten. Forskning har vist, at hvis man ikke får nok timer søvn hver nat, kan det påvirke evnen til at blive gravid negativt.

Men er det kun dig som kvinde, der skal tage ansvar og være i fokus?

Nej bestemt ikke! Man ved i dag, at 30-40% af tilfældene med ufrivillig barnløshed skyldes mandens ringe sædkvalitet. Undersøgelser viser, at for ca. 60 år siden producerede mænd omkring 50% flere sædceller, end de gør i dag.

Den hovedmistænkte i denne sag er klart de hormonforstyrrende stoffer, som findes over alt i vores dagligdag, eksempelvis i solcremer.

Hvordan kan man booste sin fertilitet på en billig måde?

Selen giver bedre sædceller og et stærkere stofskifte
I en undersøgelse fra 1998 afprøvede man antioxidanten selens virkning på mænd med nedsat frugtbarhed. Det viste sig at være gavnligt på flere omåder:

  • Antallet af misdannede sædceller dalede
  • Sædcellernes bevægelighed steg
  • 11% af de mandlige deltagere i forsøget blev fædre med denne enkle og harmløse behandling

Det interessante ved denne undersøgelse er, at antallet af sædceller ikke steg, men snarere kvaliteten af dem blev forbedret, hvilket er afgørende for graviditet. Ved et tilskud af selen-gær på blot 100 mg dagligt forbedres sædkvaliteten med 56%.

Q10 giver vitalitet
Sædcellens midterste del indeholder store koncentrationer af selen og coenzym Q10. Denne del består af en kapsel fyldt med mitokondrier, som er små strukturer i kroppens celler, der producerer energi. Et lavt indhold af Q10 kan derfor medføre trætte og langsomme sædceller. Q10 er ligesom selen en vigtig antioxidant, der beskytter sædcellerne imod skader, og det kan nedsætte antallet af unormale sædceller.

I en undersøgelse fik 212 infertile mænd et dagligt tilskud på 300 mg Q10. Det øgede deres antal af sædceller, sædcellens mobilitet samt evne til at trænge ind i ægget.

Zink giver en stærk mand!
Zink er ligeledes top vigtig for din mands sædkvalitet! Zink indgår i dannelsen af sæd, i celledelingen, i dannelse af DNA og fungerer derudover som en antioxidant. Ved zinkmangel nedsættes kroppens testosterondannelse, som er uhyre vigtig for mandens hormonsystem og personlighed, testiklerne bliver mindre og sædkvaliteten nedsættes.

Vi er afhængige af tilførelse af zink, og derfor er det super at tage et tilskud på 15 mg. dagligt. Jo mere seksuel aktiv en mand er, jo støre behov for zink har han.

Kedelig sex = færre sædceller!

Grunden til, at man bør have sex ofte, er, at hyppigere sædafgange nedsætter mængden af DNA-skader. Risikoen for skader øges jo længere tid sædcellerne opholder sig i kroppen.

Generelt anbefales det, at i dyrker sex hver anden dag, da der derved er størst chance for undfangelse.

Husk, at jo mere du lever i balance med dig selv, oplever harmoni i parforholdet, dyrker sex med din mand, oplever kærlighed og smil på læben, jo mere balance oplever din fysiske krop, og jo større chance har du for at opnå graviditet!

 


Se godt på billedet før du læser videre - din virkelighed vil måske ændre sig, når du har læs bloggen.

Virkeligheden, ja hvad er virkeligheden? Er virkeligheden det jeg ser, eller det du, din nabo, eller hvilket som helst menneske på denne Jord ser? Opfatter og oplever vi det vi ser ens?

Et forsøg med psykologi studerende viste at vi mennesker fordrejer ”virkeligheden” allerede få minutter efter den er sket.

En lille gruppe psykologi studerende fik ”i virkeligheden” fortalt den samme korte historie, samme ord, samme fortæller, samme stemning. Få minutter efter blev de bedt om, at genfortælle historien nøjagtig som den blev fortalt. Allerede her var der forskellige visioner af historien. De blev bedt om at fortælle den igen efter nogle timer, dage og måneder, og historien ændre sig til den var ukendelig.
Måske du kender princippet fra en selskabsleg, en historie sættes i gang og fortælles videre og ender til sidst hos den, der startede den som en helt anden historie.

Hvad beviser det? Måske husker vi mennesker bare super dårligt. Måske er det fordi vi mennesker bevidst/ubevidst opfatter det der sker – Virkeligheden – gennem de filter af overbevisninger, forestillinger, tanker, oplevelser, følelser m.m. som vi indeholder. Virkeligheden er måske ”bare” det der sker – en dør, en bliver født – og der i mellem påvirkes vi af de omgivelser vi lever i, de mennesker vi møder på vores vej. På den måde skaber vi vores virkelighed, og vi tror at andre ser, oplever, føler, tænker det samme som os.

I virkeligheden er det hele måske blot tanker, følelser, minder i form af fragmenter af billeder. Billeder som kun er taget fra en vinkel – din vinkel. Det er din virkelighed – men er det virkeligheden?
Findes der en virkelighed, eller er virkeligheden, at der findes ligeså mange virkeligheder som der er mennesker på denne Jord.

Jeg ved det virkelig ikke – men hvis det er sandt, at vi skaber vores virkelighed gennem vores tanker, overbevisninger, følelser og oplevelser, så er der for mig at se håb forude hvis du er en af de mange mennesker, som lider i deres virkelighed.
Kunne det tænkes at du ved at undersøge din virkelighed kunne opdage en anden vinkel og se noget nyt – måske.  

Samme billede som foroven, blot en anden vinkel - Hvad ser du nu!


Hvor svært kan det liv da være?

Ja, så svært som vi gør det til. 

Livet er hvad det er – punktum – og vi mennesker lider når vi ikke kan/vil acceptere det faktum. Vi lider, når vores indre billede (verdensbillede) af hvordan livet burde være ikke stemmer overens med det som i virkeligheden er eller sker.

Hvad kan vi gøre ved det? Ja, ofte ikke ret meget. Måske virkeligheden kan ændres nogle gange fordi vi sætter vilje og handlekraft bag. Men tit og ofte ER livet som det er, uanset hvor meget du kæmper imod.

Jamen hvad så? Kunne du så spørge. Er vi så blot sagesløse offerer for virkeligheden? Ja, hvis det er sådan du vælger at se det - så er du måske.

MEN måske findes der en anden vej. En vej hvor du måske kunne begynde at undersøge DIN virkelighed i virkeligheden. Hvad er dine overbevisninger, dine tanker, dine værdier m.m. Hvad sker der inden i dig når livet nu gør som det gør, og det ikke stemmer overens med det som du synes det burde gøre.

Ofte finder vi ud af, at vi har fået fortalt historier om, hvordan liver ER af mor, far, bedsteforældre, lærer, venner, kollegaer osv. osv. Men er disse historier sande, eller blot historier fra livet om en del af livet oplevet af andre. Kunne det tænkes at du kunne ”vågne op” fra disse historier og se virkeligheden med andre øjne og måske oftere blot acceptere, at livet er er hvad det er, og måske endda kysse det og elske det for det, det byder og byder dig.

"Vi ser ikke verden som den er, men vi ser den som vi er"

Er dit liv ikke den undersøgelse værd? Så skal du være hjertelig velkommen.


I denne juletid har de sociale medier været fyldt med god hjertet mennesker, der har ønsket fred på Jord og det er jo også det selve jule budskabet handler om.
Trods alle de gode ønsker og religions budskaber så er der krig i verden, ung pige bliver fundet dræbt, fly styrter ned, lastbiler bliver brugt til terror, mennesker vi ser op til dør alt for tidlig osv. osv.
Det har været sådan altid og vil altid være sådan – meningsløst.

Forleden fik jeg den indsigt at fred på Jord er en illusion… det kommer aldrig, som i aldrig, til at ske.

Det kræver vist en forklaring, at komme med sådan en påstand. Min forklaring er selvfølgelig tæt forbundet med mit syn på verden og meningen med livet som mennesker. Jeg vil ikke påstå at jeg kender sandheden, for det gør jeg bestemt ikke. Det er der ingen der gør, for hvad er sandheden? Men, mange år som terapeut med regressions arbejde til tidligere liv og sjælekontakt er grundlaget for min påstand.

Lad os se det hele lidt udefra. Jorden er en planet i universet som er beboet af forskellige livsformer, hvoraf mennesket er den mest dominerende. Og hvad er meningen med alt det?

H.P. Blavatsky beskrev lives mening således:

”Kilden skabte planerne med den hensigt, at udvikle kærlighed og visdom til fuldkommenhed. Alle sjæle deltager i denne udviklingsproces. Når de inkarnerer og forædler deres karakter, forædler de samtidig de planer af bevidsthed, de arbejder på”

Dette er naturligvis se ud fra en spirituel forståelse af at vi er sjæle der har en menneskelig oplevelse og ikke mennesker der har en sjælelig oplevelse. Altså vi er sjæle som er på denne Jord for at lære og samle visdom gennem en fysisk krop, som skal udvikle sjælen til fuldkommenhed.
Vi kunne også forstille os at vi alle medvirker i et teaterstykke og at teaterstykket handler om at udvikle kærlighed. Men for at udvikle kærlighed må vi mennesker kende til had, ja til dualiteten i alle følelser vi mennesker kan have.
Man kunne også beskrive det således:

”Vi er Bibelens »fortabte søn«, der rejser ud i verden og glemmer sit faderlige ophav,
men i lidelsens verden erkender vi, hvor vi kom fra og begynder den lange pilgrimsrejse hjemad til Kilden”

Så Jorden er måske denne lidelsens verden og blot et stop på vores pilgrimsrejse gennem universet hjem til kærligheden/kilden.
Derfor kan der ikke blive fred på Jorden – det er ikke meningen. Hvis det skete ville sjælen miste denne, for sjælen, fantastiske skole i lidelse. Uden denne skole ville vi miste muligheden for at erkende hvor vi kommer fra og hvad vi er – kærlighed.

Skal vi så blot acceptere krig, mord, folkemord, sult i verden, fattigdom m.m. NEJ, selvfølgelig skal vi ikke det. Vi skal udfylde de roller vi har i skuespillet og gøre det vi er sat her for – udvikle kærlighed, både som offer og som bøddel. Alt andet vi være at opgive vores pilgrimsrejse. Hvilket nogen mennesker gør, men tro mig det er ikke løsningen, for du bliver sendt ud på rejsen igen indtil det lykkes dig at finde vejen tilbage til kilden igen.

Fred eksistere bolt ikke på Jorden, men i universet og du kommer der til før eller siden. Glem aldrig at du ER ubetinget elsket på din vej alt andet du oplever er en illusion.


”Det er helt sort” eller ”det er håbløst” er ord jeg ofte hører i min klinik. Specielt når vi mennesker er på vej ind i en trist tilstand, eller dybere end det - en depression, mister vi håbet om, at ting nogensinde vil ændre sig. Alt ser sort, gråt og trist ud. Livet gør forbandet ondt.

Jeg har selv for mange år siden været der – i det sorte, grå og triste hul. En mindre depression ramte mig med 110 km i timen, efter at flere livs omstændigheder gjorde, at alt pludselig ikke længere gav mening. Ubehandlet sorg over min søns død, skilsmisse, økonomiske vanskeligheder, alt var KAOS.

Men i kaos er der også en orden. Den er bare rigtig svær at se, dernede fra det sorte hul. Og det kan som terapeut være rigtig svært at formidle budskabet om, at ud af kaos kommer samling.
Ofte vil vi mennesker ikke høre om det, fordi det gør så forbandet ondt, at være i kaos eller mørket. Det eneste vi vil, og leder efter er den hurtigste vej ud.
Men sandheden er, at der ikke er nogen på denne Jord, der kan tage lidelsen fra os. Ingen terapeut eller andet medmenneske har den magt. Det eneste vi (terapeut eller andre) kan gøre er, at være der i mørket, gå ved siden af. Viste du at ordet TERAPI betyder at gå ved siden af. Viste du også, at du kun lider når dit indre verdensbillede ikke stemmer overens med det der sker - virkeligheden.

Men for andre mennesker kan det være svært, at se et andet menneske kæmpe med mørket og tristhed. Tit kan vi ikke holde det ud, vi ønsker at kunne gøre noget, som gør at den anden får det bedre – og helst hurtigt. Vi vil handle og fixe den andens kaos. Stor frustration opstår, når vi finder ud af at det ikke virker.
Eller også så vælger vi den strategi, at vi trækker os væk fra det, lader som ingen ting.  


Det ER svært at rumme kaos og mørket, både for den der er i det, og de som er rundt omkring det. Men der er kun én rigtig ting, at gøre og det er at forsøge at rumme det, gå med det og ikke i mod det. At være med det. Acceptere at sådan er det – lige nu – lad det falde fra hinanden, så ting igen kan finde sammen. Fra Kaos mod samling.

I processen er det vigtig, at du finder en, der vil være sammen med dig i alt det der er svært, en der vil gå ved siden af dig. En der ikke giver op, når du gør, en som kan tænde et lys når du slukker det, en som kan holde det lys når du taber det. Den ene kunne være en du kender, men muligheden for at slide for hårdt Jeres relation er stor. En der kender dig kan få problemer med at blive på vejen ved siden af, og komme til at hoppe op på din vej - og to på en mørk vej ser lige dårligt.

Selv valgte jeg en terapeut til at gå vejen med mig. Og jeg vil ikke stikke blår i dine øjne, men ønsker omvendt heller ikke at tage håbet fra dig, men jeg vil være ærlig og fortælle dig, at det tog over et år før jeg rigtig følte mig ude af hullet.
Et hul er noget man graver over et stykke tid, og det at fylde det igen tager også tid. Tiden læger ikke alle sår, MEN tiden indeholder nye muligheder, der kan få tingene til at falde på plads igen.

Du skal vide at uden mørke, var der intet lys og uden lys, var der intet mørke.  Lys og mørke går hånd i hånd som kaos og samling gør.
Så er du i KAOS lige nu, så TILLYKKE - samling er på vej, når du følger vejen af KAOS. Brug tid på at gå vejen og del vejen med en, som vil gå den sammen med dig.

Valget ER dit.


Emnet her berører det eksistentille emne Kærlighed vs. aleneværden.

At være et par kræver følelser for hinanden, kommunikation, og accept. Følelserne kommer nemt, i starten af et forhold - lyst, begær og fascination af den anden, det bobler i blodet af os - vi er forelsket, og intet kan forstyrre os i den tilstand.

Men når hormonerne har lagt sig, og virkeligheden igen banker på - så er det nu to individer, med hver deres verdenstilblivelse, verdensbilleder og overbevisninger, som skal til at finde ud af, hvordan de nu skal leve et dejligt, godt, meningsfuldt og lykkeligt liv sammen.

Der er ofte mange ting, vi er enige om, men der dukker også ting op som vi ikke er enige om, og alt efter hvad vi har med gennem vores verdenstilblivelse, som det individ vi er, så forsøger vi at løse udfordringerne vi møder på bedste måde.

For nogle par går det fint - selv om de kommer ud af kurs, finder de en fælles forståelse/løsning/aftale, og de er videre.

Men for andre bliver det svært, at finde ud af at forene og acceptere, den andens verdensbillede, med sit eget, at forstå den andes overbevisninger, når nu man selv er overbevidst om noget andet - listen er lang, af forskellige muligheder og grunde til konflikter i et par forhold.

Men i bund og grund opstår disse konflikter, og de handlinger de måtte medføre, fordi vi ikke kommunikere, lytter og reflektere. Virkeligheden er, at din virkelighed ikke er virkeligheden, og at din partners virkelighed ikke er virkeligheden. I er to individer, der forstår og ser verden ud fra den verdenstilblivelse, i hver især har haft, gennem barndom, tidligere forhold m.m.

Kunsten i et parforhold består nu i, at kommunikere din virkelighed ud til den anden på en assertiv måde. Kunsten består i at lytte til det den anden siger, og prøve at forstå og reflektere over samspillet.

"Når du accepterer, at hvert menneske har sin egen måde at opfatte verdenen på og at denne måde har lige så meget "ret" som din, har du taget det første vigtige skridt til at kommunikere endnu mere effektivt."

Sagt på en anden måde, så er jeg overbevidst om, at hvis vi som partnere vælger at undersøge den andens virkelighed vs. vores egen, og vi vælger at sætte ord på forskelligheden, vælger at lytte, vælger at acceptere forskelligheder, og er villige til at indgå ligeværdige kompromiser, så undgår vi, at vokse fra hinanden som par. Derimod udvikler vi os som par - og individer.


Læste på facebook:
”Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der ikke er indberettet ét eneste dødsfald på grund af alternativ behandling, naturmedicin eller kosttilskud. Derimod oplyser Apotekerforeningen, at der årligt indlægges 68.000 mennesker udelukkende med medicin-relaterede sygdomme, hvor over 3000 dør. Dette koster i alt samfundet 8 milliarder kroner om året. Eller hvad der svarer til 4 Metroer rundt om København”

Nu skriver vedkommende ikke, hvor han eller hun har fundet disse oplysninger, MEN det er da både skræmmende og tankevækkende, hvis blot 10 % er sandheden.

Jeg har før berørt dette emne fra en lidt anden vinkel, i en tidligere artikel skrevet til bladet Psykologi, Artiklen hed "Så tag dog en pille".
Sat på spidsen, så undre det mig til stadighed hvorfor vi mennesker tror, at ”ALT” kan fjernes med en pille.
Er vi virkelig kommet så langt væk fra vores følelser og krop, at vi ikke længere kan lægge to og to sammen, og måske reflektere over om det symptom vi har, kunne skyldes noget andet end ”kødelige celler” der smerter, eller gør knuder helt af sig selv, ofte påvirket af noget ude fra og ikke indefra os selv!

Jeg ved godt, at jeg her er farvet af min egen overbevisning om at, alt sygdom, eller næste alt, skyldes vores tanker og overbevisninger. Det er helt okay hvis du står af her og tænker: sikke noget vrøvl, men prøv alligevel at læse videre.
Jeg oplever blot en sammen hæng mellem sygdoms symptomer og tanker, traumer og overbevisninger i mit eget liv, men også i mange af de klienters liv, som kommer i min klinik.

De fleste af os er helt med på, at sund mad og motion er med til at holde os sunde og raske. Vi betaler gerne lidt ekstra for økologi og fitness. Vi køber gerne de rigtige løbe shorts og sko, og vi mærker også, at det giver ny energi og overskud.
Men når det kommer til vores indre verden af følelser og oplevelser af ikke at slå til, på arbejde, der hjemme, som kæreste m.m. som skaber stress, negative tanker og overbevisninger - Ja, så anser vi det ikke for vigtigt.
Eller vi kommer ud for en situation, begivenhed eller hændelse, som vi ikke får reageret på, men som gemmes og huskes i vores korps energi system – Ja, så får vi ofte fortalt af andre, eller fortalt os selv, at det ikke var ikke vigtigt.

Vi er simpelthen ikke interesseret i, at arbejde med vores følelser, tanker, frygt, traumer og overbevisninger, for hvad kan de da have noget som helst at gøre med mine rygsmerter, min allergi, min hudlidelse, min hovedpine, min sukkersyge, mine dårlige øjne, min kræft osv. osv. osv?

Mere end du tro – er min erfaring og overbevisning.

Men tilbage til sporet igen, hvad har alt dette at gøre med teksten fra facebook.
ALT i min verden, fordi følelser, tanker, frygt og overbevisninger ikke kan ”helbredes” med en pille, eller opereres væk for den sags skyld.
Det er her, den alternative verden kommer ind i billedet, med dens holistiske syn på mennesket, som et energivæsen, der skaber dets egen virkelighed, og som er i stand til at ”helbrede” heale sig selv.

Samtaleterapi i alle former, hypnose, healingmassage eller healing i alle former, zoneterapi, akupunktur, meditation i alle former, blomster medicin - you name it – listen er lang. Alle disse forskellige behandlingsformer arbejder med det energitiske energisystem, følelser, tanker, traumer og overbevisninger.

Virker de så?- alle disse alternative former for behandling – ja, noget er mere veldokumenteret end andet (for dem som har behov for beviser) - men hvor om alting er, så kan vi finde levende eksempler på mennesker over hele verden (måske din nabo), som er blevet hjulpet af disse alternative behandlingsformer – og som teksten fra facebook antyder, så slår alternativ behandling ikke folk ihjel, eller giver utilsigtet bivirkninger, som måske er skyld i et nyt problem eller en ny lidelse.

Jeg vil ønske, at vi mennesker i større grad vil se og benytte de selv healende kræfter, der er i os, når vi er villige til, og tør kikke ind i os selv, blive nysgerrige på vores indre følelser, traumer, tanker og overbevisninger.

Det er sagt om kroppen, at den skal vi passe på, for det er vores tempel – men jeg vil tilføje, at det vigtigste er vores sind på alle planer – bevidst og ubevidst – for det skaber vores krop og vores virkelighed som kroppen er i.


Sidste gang jeg skrev på min blog her, skrev jeg om det en vandretur på 800 km kunne gøre ved en og ikke mindst hvad det havde gjort ved mig, sidste gang jeg gik Caminoen. Mange kloge ord og tanker.

Men her er så SANDHEDEN om den nummer to tur på Caminoen i 2013, som ikke helt blev som forventet. FORVENTET et mærkeligt ord når tænker over det. FORVENET – noget vi venter på skal ske. Det vender jeg tilbage til.

Men turen gik altså ikke helt som forventet. Hvad skete? Jo, alt gik faktisk som forventet til at starte med. Jeg kom godt af sted, kom til Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrig, og startet vandreturen som forventet. Det var hårdt den første dag, som forventet, men anden dag skete der noget, som ikke var forventet. Jeg fik vabler, og det var bestemt ikke forventet, idet jeg sidste gang jeg gik turen, ikke fik en eneste.

Flere vabler kom til som turen skred frem, og hele turen begyndte at dreje sig om vabler og de smerter, det nu giver.

Lang historie kort, 300 km fremme på turen måtte jeg indse, at det uventet måtte ske – jeg måtte give op. Infektion i en af de mange vabler stoppede mig, en svær kamel at sluge.
Om natte drømte jeg helt vildt, og vågnede men disse ord i mit hoved:

"Det er virkeligheden. Ikke den virkelighed du har skabt inde i dit hoved Bjarne Dam Larsen, men virkeligheden i virkeligheden. Den virkelighed din krop lever i, og ikke den dit sind gerne vil skabe" Sådan Bjarne Dam Larsen, nu kan du selv smage den "medicin" du giver andre :o)

Her blev terapeuten ramt "lige i røven" af sin egen snak, blogs, terapiform m.m. om det, at se og acceptere virkeligheden. Hvor er det befriende når det sker, hvor er det herligt når ens eget ego bliver udstillet, opdaget og hængt til tørre.

Det giver mig mulighed for at undersøge mit eget verdensbillede og vende tilbage på sporet. En mulighed for at ”Walk the talk” i stedet for at ”Talk the Walk”
Der er ingen tvivl om, at mit verdensbillede om virkeligheden har udvidet sig, og tilført en bid mere af den virkeligheden mit sind forsøger ikke at se. Der er heller ingen tvivl om, at kommende foredrag om Caminoen også vil være langt mere nuanceret, end dem jeg har holdt ind til nu :o)

Og hvad er der, med det ord, FORVENTNING – hvordan kan jeg forvente noget som helst – jeg, som eksistentielt ingen magt har. Jeg som absolut ikke kan kontrollere noget som helst – det er en illusion – JEG er en illusion. Lige NU er jeg her – men i det næste NU kan jeg være væk. DET er det eneste jeg ved med sikkerhed, det ENESTE jeg KAN forvente – DET er virkeligheden.

”I samme øjeblik dommen ophører gennem accept af det, som er, har du gjort dig fri af sindet”
- E. Trolle


I 2008 og 2013 drog jeg af sted på pilgrimsturen Caminoen i Spanien en 800 km vandring i Nord Spanien.
Hvad er det som får mig til at vandre 800 km med en rygsæk på ryggen? Spørger mange mig om.

Det er friheden og naturen der trækker. En rygsæk og intet andet i 40 dage, det er for mig frihed, for andre et mareridt.
Det blot at skulle stå op, pakke dine få ejendele sammen, spise lidt morgenmad, og så blot bruge resten af dagen i naturen, ved at sætte det ene ben foran det andet – ikke andet end det. Når dagen er ved at være omme finde et sted at sove, vaske sig lidt, finde lidt aftensmad, reflektere over dagen og så sove. Næste dag det samme, men alligevel ikke, landskabet, vejen er ikke det samme som dagen før – tankerne måske heller ikke.
Det er for mig indbegrebet af frihed, ikke at skulle noget bestemt, gøre noget bestemt, ville noget bestemt – bare være med det som ER på vejen.

Hvis jeg skal forklare hvad Caminoen er, udover at være en pilgrimsrute i Spanien, så er det for mig et billede, en metafor på livet. En vandring fra vugge til grav. Der hvor du starte (på turen) er vuggen, og der hvor du ender er Jacobs grav (Skt, Jacob er den katolske helgen der ligger begravet i målet Santiago) men det kunne også være et billede på din egen grav.

Spørgsmålet er så, hvis Caminoen, der jo betyder vejen, er vejen i gennem dit liv, hvordan går du så den vej?
Har du travlt med at nå den næste by? Eller giver du dig tid til at hilsen på andre på vejen, måske snakke med dem? Holder du pauser? Giver du dig tid til at spise og drikke under vejs? Giver du dig tid til refleksion? Dømmer du dem, der ikke går med deres rygsæk selv, men måske får den kørt? Hvor meget dømmer du i det hele taget det du ser på din vej og dem du møder?

Der er mange ting en vandring på 800 km kan fortælle dig, hvis du bevidst er bevidst om det, der sker omkring dig og inde i dig.

Min oplevelse er at det giver mig friheden til at være meget mere bevidst om mit liv og mig selv, en dybere bevidsthed. En bevidsthed som opstår, når jeg går og opholder mig i naturen. Jeg kan ligefrem have en fornemmelse af at være ET med naturen- landskaber og blomster, der kommunikere med mig om mit liv, mine tanker og om universel visdom.

En anden ting 800 km vandretur har gjort ved mig er, at jeg har fået et helt andet syn på det at eje. Jeg ejer ingen ting, ikke engang livet, det hele er til låns. En anden oplevelse er, at jeg kan klare rigtig mange ting med meget få ting – jeg behøver ikke alt det jeg omgiver mig med, alle de materielle ting. Ville jeg undvære dem? Ikke alle, men dybest set så ved jeg, at jeg kan være uden – det føles rigtig godt og har givet mig styrke.

En yderligere interessant ting ved Caminoen er, at du kan være alene og ensom på den, hvis du vælger det. Men du kan også være det modsatte – der er andre pilgrimme du kan forbinde dig til, gå sammen med, spise sammen med, reflektere sammen med – det kræver blot at du vil, og måske rækker hånden ud, eller tager i mod en udstrakt hånd. Det er ikke anderledes end i livet – relationerne er der, hvis du vil og vælger dem.

Så når jeg tager af sted, så er det for at skabe det rum jeg har brug for, et rum til refleksion over livet og den måde jeg bevæger mig i gennem livet på – hvem ved, måske opdager jeg noget som jeg kan bruge til at forandre mit liv med. Ikke fordi forandring er det eneste det handler om, for mig er det også at forandre, at accepter det som ER LIGE NU!

Som H.C. Andersen engang sagde: ”At rejser er at leve” Jeg vil tillade mig at omformulere det og sige: ”At det er når du med bevidsthed og refleksion bevæger af hen af vejen du er på, at din fremtid skabes” 
Jeg vil ønske dig en Buen Camino i dit liv.


   

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk